Bahar Kokulu Şort Kalıbı Nasıl Dikilir?

Merhaba,

Haziran ayının son haftasına doğru ilerlerken İstanbul’da hava hala biraz serin biraz sıcak ve bugün yine bir yaz projesi ile beraberiz. Yeni hazırladığım ve detayları az tuttuğum bir kalıp ve dikim aşamaları ile çiçek deseni ve renklerinden ötürü adını bahar kokulu şort koyduğum bu proje üzerine konuşacağız. Bu sevgili çok hafif en yönünde esnek tatlı kumaşı yine baykumaş ‘tan almıştım.

11

13Dikim adımlarımıza geçelim, öncelikle elbette kalıbı hazırlamam gerekiyordu, temel pantolon kalıbı üzerinden pli vererek ön ve arka şort kalıbını oluşturdum. Boyunu diz hattından biraz yukarıda yaptım. Tatilde giymek için hazırladığım bu şortun rahat bir modelde olmasını istedim.

Kalıpları kumaşa yerleştirdik , bu noktada daha önce bahsetmediğim ancak dikimin ilk ve en önemli kurallarından olan ”Düz İplik” kavramından bahsetmek istiyorum ancak bu konuyu ayrı bir yazı olarak hazırlamak daha doğru olacak. Elinizde bulunan hazır kalıplarınızı mutlaka üzerinde belirtilen ve oklarla gösterilen düz iplik doğrultusunda kumaşa yerleştirmelisiniz. Aksi takdirde dikimi tamamladığınız giyim ürünü görünümü sağa sola doğru kaymış, burulmuş bir görünümde olacaktır ve onca emeğinize de yazık. Arka ön şort kalıbı haricinde yan dikişte cep de olacak, bu sebeple 4 adet de (2 tanesi astar görevi görecek) cep torbası kesiyoruz.

2

3Plilerimizin yerlerini kumaş üzerinde belirledikten sonra makine ile teğel dikişi geçerek plileri oluşturuyoruz. Belde daha sonra kemer vb. uygulamalar yapacağımız için teğel dikişini kullanıyoruz, makinenizin en büyük genişlik ölçüsünde ve düz dikiş ile bu dikişi yapabilirsiniz. Başlarken ve bitirirken geriye doğru dikmeyin, çünkü tüm dikiş işlemleri ardından bu dikiş ipliğini sökeceğiz, dışardan görünmesini veya ekstra bir kirlilik yaratmak istemiyoruz. Düzgün şekilde sökebilmeniz için ayrıca dikişe başlarken ve bitirirken iplerin ucunu uzun bırakarak kesmeye özen göstermelisiniz.

4Öncelikle ön ve arka şortlar üzerine fotografta göreceğiniz şekilde cep torbalarını dikiyoruz. Cebin içine baktığımızda cebin desenli kısmını görmek isteriz bu sebeple gördüğünüz gibi yüzü yüzünde dikerek cebi arkaya çevireceğiz. Ayrıca dikiş payını cep tarafına alarak tekrar bir kenar dikişi dikiyoruz ki cebin dışa dönmesini engelleyelim. Bu noktada ceplerde dikiş payınızı normal verdiğiniz dikiş payından daha kısa tutmalısınız ki bu dikiş yan dikişler tarafından gizlensin ve dışarıdan görülmesin.

Ceplerin dikilmesi tamamlandıktan sonra şortun yan dikişlerine geçiyoruz. Ön şortu ön şort ile arka şortu arka şort ile 5desenli tarafları birbirine bakacak şekilde hizalıyoruz ve iğleniyoruz. Dikiş sırasında cep açıklığını belirten işaretlere dikkat etmelisiniz . Bu açıklıklara kadar olan kısımlar yan dikiş olacaktır ve verdiğiniz dikiş payı ölçüsünde yan dikişi dikerek tamamlayın. Cep torbalarını da dikiyorsunuz ve bu işlem de tamamlanmış oluyor.

6

Dikilmiş ön ve arka şortların önden görünümü yukarıdaki gibidir.

20150620_222053Şimdi gelelim ön ortası ve ağ bölgesi dikişlerine. Arka şortu belden ağ ucuna kadar soldaki gibi dikiyoruz. Ön şortu ise fermuar kullanacağımız için ve fermuarınızın tipine (gizli fermuar veya normal) olmasına göre ağ bölgesinden fermuar ucuna kadar dikiyoruz. Hatta fermuar bitimi mesafesini bu bölgede işaretledikten sonra , dikişi fermuar sonundan 1-1.5 cm kadar yukarıda bitirmenizde fayda var.

20150620_222913Ağ dikişini bitirdikten sonra iç bacak dikişini yapacağız. Ön ve arka şortları yüzü yüzünde üst üste koyuyoruz, bir paçanın iç bacak tarafından başlayarak ağ bölgesi ve diğer paça bitimine kadar dikiyoruz.

Bu aşamalardan sonra şort ortaya çıkmış oldu 🙂

Fermuarı taktıktan sonra bel hattını yine aynı kumaştan12 kestiğim bir şerit ile temizledim. Bunu biye mantığında dikiyoruz önce yüzü yüzünde şortun desenli kısmından dikiş payı kadar bir mesafede ardından şeridi şortun içine çevirip ve ucunu içeri kıvırıp temiz bir bitiş olmasını sağlıyoruz.

Daha sonra paça baskısını yapacağız. Paçalarda pratik yolu tercih ettim. Kıvırma payı olarak 3 cm veriyorum, öncelikle 3 cm i paça ucundan ölçüp kıvırıyoruz. Daha sonra bu 3 cm lik kısmı tekrar yarısını içeri kıvıracak şekilde iğleniyoruz ve dikiyoruz. Bu aşamaların her birinde ütü ve eğer biraz zorlayan bir kumaş ise paça telası kullanabilirsiniz.

8 9

10Bitmiş hali ile paçanın görünümü soldaki fotografta olduğu gibidir.

Dilerim size de baharın ve tatilin kokusunu bir nebze de olsa getirebilmişizdir. Yaz tatili için planlarınızı ve bavulunuzu dolduracağınız dikimlerinizi bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

Sevgiler!

Sparkle.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )